Följ Boxer

Svenskarna laddade för vinter-OS - men stora skillnader mellan könen och var man bor i landet

Pressmeddelande   •   Feb 05, 2018 07:54 CET

Vilka grenar tittar svenskarna helst på under vinter-OS?

Nu på fredag startar vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea med grenar där Sverige historiskt sett tagit många medaljer. Boxer har tillsammans med Kantar Sifo genomfört en stor TV-undersökning med mer än 4000 intervjuer runt om i landet där vi kan konstatera att intresset för att titta på vinter-OS är högt.Mer än hälften av svenskarna (51 %) kommer följa spelen när de drar igång, men det skiljer sig vad man ska titta på mellan könen och var man bor i landet.

Undersökningen visar att 51% av svenskarna kommer titta på vinter-OS på TV, men att intresset varierar tydligt från norr till söder. Uppe i Västerbotten kommer hela 60 % titta på spelen, medan intresset i Skåne är betydligt svalare med 42 % som kommer att titta. 34% av svenskarna har svarat att de inte kommer titta och 15% vet inte om det kommer följa vinter-OS eller inte.

Den gren som är absolut populärast bland svenskarna är längdskidåkning som 79 % kommer att följa, följt av ishockey med 64 %.

Bland kvinnor kommer 46 % att titta på vinter-OS och 38 % väljer att inte följa OS-sändningarna överhuvudtaget. All form av skidsport (alpint, längd, skidskytte) är betydligt mer populärt bland kvinnor än bland män. 14 % av svenskarna föredrar att titta på konståkning under vinter-OS, men majoriteten av dessa är kvinnor.

Av männen är det 56 % som uppger att de kommer att titta på spelen och 31% svarar att de inte är intresserade av vinter-OS. Ishockeyn är det framför allt männen som tittar på. Tre fjärdedelar av männen (76 %) tittar helst på hockeyn under OS. Motsvarande andel bland kvinnorna är endast 50 %.

Undersökningen visar också att vilken som är favoritgren skiljer sig mellan de olika delarna av landet. I Skåne är där intresset för OS är som lägst (42 %) och där man mer intresserad av konståkning (24 %) än i övriga landet. I Blekinge och Kalmar län är intresset för curling som högst. I Dalarna är det fler än i övriga landet som kommer följa längdskidåkningen (88 %), men färre som kommer följa den alpina skidåkningen (33 %). Intresset för bob är mer än dubbelt så stort i Västernorrland som i övriga landet (7 % mot 3 %).

Enligt undersökningen spenderar svenskarna i normala fall i snitt 1 timme veckan på att streama sport, vilket med största sannolikhet kommer att öka under OS.

”Att intresset för att titta på OS på TV är stort är förstås inget förvånande, däremot vet vi att fler och fler inte bara följer OS från tv-soffan, utan lika mycket från sina mobiler och läsplattor. Vi ser att användandet av Boxer Play går upp under de större sportevenemangen och vi förväntar oss samma tryck under vinter-OS, ”säger Jonas Lönnquist, VD på Boxer

Undersökningen genomfördes 7-29 december i Kantar Sifos riksrepresentativa webpanel i termer av kön, ålder och region. Totalt genomfördes 4 216 intervjuer med en jämn spridning över länen. För att motverka skevheter i representativiteten så vägdes resultaten i efterhand på kön och ålder. Intervjutiden var 11 minuter i genomsnitt och svarsfrekvensen 25 %.

OS i Pyeongchang pågår mellan den 9 och 26 februari och sänds på Kanal 5, Kanal 9, Eurosport 1, Eurosport 2 samt på Eurosport Player.


För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Hallstan, presschef, Boxer
Tel: 0761-15 38 30
E-mail: press@boxer.se

Om Boxer TV-Access
Boxer TV-access AB levererar bredband, tv och telefoni till svenska folket. Vi strävar efter att erbjuda de tjänster som bäst fyller våra kunders behov på ett enkelt och flexibelt sätt. Boxers utbud till marknaden är både bredband via fiber i öppna nät och digitala TV-sändningar via marknätet. Vi erbjuder dessutom play och on-demand-tjänster till våra cirka 450 000 kunder. Boxer ingår i Com Hem-koncernen vars aktie är noterad på Nasdaq Stockholm.

Bifogade filer

PDF-dokument